Petra

Cea mai mare atracție turistică a Iordaniei este Petra un fost oraș antic, situat in partea de sud a Iordaniei la marginea deșertului arab. Orașul se întinde de-alungul poalelor Muntelui Hor, străbătînd un lung defileu și întinzîndu-se apoi pe laterala estică a vaii Arabah, cunoscută sub denumirea de „Wadi Araba” – larga vale ce se întinde de la Marea Moartă și pînă la Golful Aqaba.

Petra este una dintre cele mai de preț comori a arheologiei fiind un important vestigiu din perioada Regatului nabateean. Orașul este renumit pentru faptul ca are numeroase structuri săpate direct în piatră roz fiind denumit și „Red Rose”

 In antichitate orașul Petra se numea „Rekem”, numele antic al orașului fiind asociat cu Muntele Seir, istoricul Eusebiu si Fericitul Ieronim menționeaza faptul ca „Rekem” este numele nativ al orașului Petra care apare pentru prima data menționat în manuscrisele de la Marea Moartă. Se presupune ca a fost construit începand cu secolul al VI-lea i.e.n., de catre nabateeni, un popor semitic, fiind capitala lor pînă în 106 e.n., cand a intrat în componența Imperiului Roman, devenind capitala provinciei Arabia Petrea.

Orașul continuă să înflorească în urmatorul secol, după care intra în declin și este abandonat și distrus în anul 363 de un cutremur. Ruinele au devenit o curiozitate în Evul Mediu, fiind vizitate de sultanul Baibars al Egiptului in secolul al XIII-lea. Primul european care le-a redescoperit si descris a fost exploratorul elvețian Johann Ludwig Burckhardt, in anul 1812

Accesul în oraș se face printr-un splendid defileu colorat in 11 nuante naturale. Săpat în piatra roz, complexul arheologic este situat într-un canion adînc, închis între turnurile naturale de roca și un curs permanent de apa Petra avea o puternică fortificare deținînd și controlul asupra principalelelor rute comerciale care se îndreptau spre Gaza în vest , Bosra și Damasc în Nord , Aqapa și Leuce Come spre Marea Moarta și partea deșertica spre Golful Persic. Săpăturile arheologice efectuate în zonă au demonstrat faptul că reușita ridicării unui oraș în pustiu s-a datorat abilității și ingeniozității nabataenilor de a acumula rezerve de apă, prin crearea unei oaza artificiale. Spectaculozitatea arhitecturii de la Petra, este influențată pregnant de stilurile: nabataeana si greco-romana, dar apar si elemente ale stilurilor egiptene și nord-siriene. Incă de la intrarea în defileu pe partea estica a vaii poate fi văzut impresionantul templu denumit „Trezoreria”, „Tezaurul” sau „Al Khazneh”. Acest templu impresionează prin fațada săpată în totalitate în stîncă, înalta de 40 de metri și conservată foarte bine, a cărei sculptare a durat 40 de ani, templul săpat în totalitate în stîncă, este de fapt un mausoleu, care adapostește mormintele regale.

Mănăstirea – cel mai însemnat monument din orasul Petra – datează din timpul secolului I i Hr. Aceasta a fost dedicată regelui Obodas I si se crede ca ar fi fost simpozionul lui „Obodas dumnezeu.” Această informație este inscripționată pe una dintre ruinele mănăstirii – în limba arabă, acest monument-mănăstire se numește „Ad-Deir”. „Mănăstirea” este localizată în colțul nort-vestic cel mai îndepărtat al văii Petra, în spatele Străzii cu coloane, apărînd ochiului ca o machetă mai mare a Trezoreriei, aflată în defileu. Mănăstirea este monumentul cu cea mai largă fațadă din întreaga vale a orașului Petra, măsurand o lațime de 50 de metri și o înalțime de 45 de metri, ușa monumentului măsoară 26 de metri în înălțime.

Legendele arabe povestesc că, orașul Petra este locul în care Moise, în timpul calătoriei prin pustiu, a lovit cu toiagul stînca (grupul 2016 a vazut izvorul) din care a ieșit apă pentru poporul însetat. De asemenea, tot aici se crede ca este înmormîntată și Miriam, sora lui Moise.

http://www.Banat-Travel.Com/w

In luna Noiembrie Banat Travel Service va invita sa vizitam PETRA impreuna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *